انواع دکل:
دکل خود ایستا:
دکل های خود ایستا برای نصب آنتن هایVHF وUHF و همچنین آنتن های رادیویی ، ماکروویو ، بیسیم ، آنتن های موبایل و انواع دیش هایsolid , Grid استفاده می گردد .در مواردی که نیاز به تعداد آنتن های کمتر و یا در ارتفاعات پایین تر می باشد و همچنین نیروی باد کمتری به آن وارد می شود ، از دکل های خود ایستای ۳ پایه استفاده می گردد . و در مواردی که نیاز به تعداد آنتن های بیشتر باشد و یا در مکان هایی با نیروهای باد بسیار زیاد و یا در ارتفاع های بسیار بالا ، از دکل های خود ایستای ۴ پایه استفاده می شود.
- دکل مهاری:
دکل های مهاری قابلیت استفاده در بازه های ارتفاعی وسیع تری نسبت به دکل های خودایستا را دارا میباشند. این نوع دکل ها به طور کلی سبکتر از انواع دیگر میباشند لذا هزینه تمام شده برای این نوع دکلها کمتر بوده و در نتیجه مقرون به صرفه تر میباشند.
از مزایای دیگر این دکل ها میتوان به قابلیت استفاده مجدد آن ها و همچنین قابلیت نصب بر روی ساختمان اشاره نمود.
قابل ذکر است که بدلیل نصب جداگانه مهارها در این نوع دکل فضای بیشتری برای اجرا مورد نیاز است که این امر باعث ایجاد محدودیت برای نصب و اجرای این نوع دکل ها گردیده است.
- دکل منوپل:
فضای کمی را اشغال می کنند و نصب آن ها آسان است به همین دلیل برای محیط های شهری مناسبند اما تحمل بار آن ها محدود بوده در نتیجه معمولاً برای شبکه موبایل و آنتن های رادیویی استفاده می شود.
دکلهای پل به علت سبک بودن آنها به راحتی بر روی پشت بام ها نصب می شود اما معمولا ˝ارتفاع آنها بین ۳ تا ۹ متر می باشد.و به جای مهار از دستک استفاده می شود که فضای کمتری را اشغال می کند و همچنین به جای ۳ مهار به ۲ دستک نیاز دارد
قابل ذکر است کلیه انواع دکل هایی مذکور علاوه بر نصب آنتن در موارد دیگر نیز مورد استفاده قرار میگیرند از جمله:
- نصب دوربین
- نصب رادار
- نصب فانوس دریایی
انواع فونداسیون :
برای نصب هر نوع دکلی نیاز به فونداسیون می باشد و طراحی فونداسیون هر دکل مختص به همان دکل است . زیرا مبنای طراحی آن بر اساس مقاومت خاک منطقه نصب و واژگونی دکل )که ارتباط مستقیمی با سطح بادخور دکل دارد(، می باشد.
دونوع طراحی برای فونداسیون دکل وجود دارد.
- (فونداسیون منفرد ) شمعی یا عمقی
- (فونداسیون گسترده )رادیه
در زمانی که خاک منطقه نصب دکل نرمال یا با مقاومت بالا ) یعنی ۲= qa یا ۱=qa ) باشد از فونداسیون عمقی استفاده می شود زیرا نیاز به فضای کمتری دارد و از نظر هزینه مقرون به صرفه تر است
هرگاه خاک منطقه نصب دکل خاک نرم) ۵.۰=qaa ) باشد از فونداسیون رادیه استفاده می شود در این نوع سطح فونداسیون
بسیار وسیع و عمق آن بسیار کم است بطور مثال برای دکل هایی که در کنار دریا نصب می شوند از این نوع فونداسیون استفاده می شود
-نکته:
در حالتی که زمین منطقه نصب دکل سنگی باشد و حفاری بسیار سخت ، از فونداسیون رادیه استفاده می شود بدلیل اینکه در این نوع فونداسیون عمق حفاری بسیار کمتر از فونداسیون شمعی می باشد اما از آنجائی که وزن بالایی دارد مانع از واژگونی دکل می شود .در طراحی فونداسیون دکل های مهاری علاوه بر بررسی مقاومت خاک منطقه نصب، بلندشدگی فونداسیون نیز باید در نظر گرفته شود. در این دکل ها فونداسیون پای دکل و فونداسیون مهارها بطور جداگانه بصورت منفرد )شمعی( طراحی میشود.
در صورت نصب دکل مهاری بر روی پشت بام در طراحی فونداسیون ملاحظات خاصی اعمال میشود.
مبنای طراحی دکل های منوپل همانند دکل های خودایستا میباشد. فونداسیون مربوط به این نوع دکل با توجه به فضای موجود برای اجرای فونداسیون و به دو صورت طراحی میشود:
- فونداسیون های عمیق:
این فونداسیون دارای عمق زیاد و عرض کم میباشد، لذا در پروژ هایی که فضای موجود کم است در صورت داشتن خاک نرمال مورد استفاده قرار میگیرد.
- فونداسیون کم عمق:
این فونداسیون عمق کم و عرض بیشتری دارد و در پروژه هایی با فضای موجود بیشتر در صورت داشتن خاک سست یا سخت مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستم ارت و روشنایی :
سیستم ارت:
برای جلوگیری از صدمه زدن صاعقه به دکل و آنتن هایی که بر روی آن نصب می شود از سیستم ارت استفاده می شود. اولین عضو سیستم ارت میله برقگیر ) میله ارت( می باشد. که جنس آن مس بوده و معمولا˝ به طول ۵.۱ متر می باشد و در بالاترین نقطه دکل نصب می شود. برای اینکه برقی که وارد میله برقگیر می شود به زمین منتقل شود . از دو راه استفاده می شود:
الف- سیم مسی : سیم مسی را که ۵۱ متر از طول دکل بلند تر است از یک سو به انتهای میله برقگیر و از سوی دیگر به صفحه مسی متصل می شود که این صفحه درون چاه ارت * قرار می گیرد.
ب- شینه مسی یو شکل : در دکل های مخابراتی به جای استفاده از سیم مسی ، شینه به کاربرده می شود.به این ترتیب که در نقطه اتصال فلنچ های هر سکشن به یک پیچ از آن متصل می شوند و به این ترتیب برق را به پایین دکل متصل می کنند و در محل قرارگیری انکربولت ها یک شینه صاف قرار داده می شود و به آن مقداری سیم مسی متصل می شود که رابط سیستم شینه ها و چاه ارت * می باشد.
*)چاه ارت : محلی برای تخلیه برق به زمین می باشد. چاه ارت را د رجاهایی که پایین ترین سطح را داشته و احتمال دسترسی به رطوبت حتی الامکان در عمق کمتری وجود داشته باشد و یا در نقاطی که بیشتر در معرض رطوبت و آب قرار دارند مانند زمین های چمن ، باغچه ها و فضاهای سبز حفر می کنند. معمولا ˝عمق ۶ متر و قطر ۰۱ سانتیمتر برای حفر چاه مناسب است. محدوده مقاومت مخصوص چند خاک در ذیل آمده است:
مقاومت مخصوص زمین ( اهم متر ) نوع خاک
باغچه ای | ۱ الی ۱۱ |
رسی | ۰ الی ۱۱ |
مخلوط رسی ، شنی و ماسه ای | ۲۱ الی ۴۱ |
شن و ماسه | ۶۱ الی ۵۱۱ |
سنگلاخی و سنگی | ۲۱۱ الی ۵۱۱۱۱ |
سیستم روشنایی:
معمولا˝در محل های مرتفع نصب می شود و خود دکل نیز دارای ارتفاع می باشد .برای اینکه در شب محل قرارگیری دکل مشخص باشد. از سیستم روشنایی استفاده می شود. چراغ در بالاترین ارتفاع دکل نصب می شود. دو نوع سیستم روشنایی وجود دارد.
سیستم اول شامل : لامپ ال ای دی ، چراغ فلزی ، کابل و فتوسل می باشد. فتوسل دستگاهیست که تشخیص نور می دهد و پس از تشخیص ،دستور خاموش یاروشن شدن را به چراغ انتقال می دهد.لامپ درون چراغ فلزی در بالاترین نقطه دکل قرارمی گیرد و بوسیله کابل برق به منبع متصل می شود. در این بین در ارتفاع حدودا˝۵۱ متر از سطح زمین فتوسل را قرار می دهند متصل میشود.
سیستم روشنایی نوع دوم سیستم چراغ خورشیدی ) یا سولار( می باشد . این سیستم فقط شامل چراغ خورشیدی می باشد اما این چراغ تمام اجزا را داراست به طوری که درون آن یک لامپ ال ای دی وجود دارد. فتوسل بر روی خود چراغ و سیستمی برای شارژ آن از طریق نور خورشید موجود است.
در سیستم چراغ خورشیدی از کابل استفاده نمیشود و به همین دلیل عوامل طبیعی و غیرطبیعی به آن آسیب نمی رساند.
به طور کلی با توجه به مقرون به صرفه بودن و احتمال آسیب پذیری کمتر سیستم روشنایی خورشیدی (سولار)پیشنهاد می گردد.
شرکت فنی مهندسی پیشگامان الکترونیک کویر یزد.
بدون دیدگاه